LEUKE WEETJES ROND SPORT EN VOEDING

Energydrink, electrolytendrank of isotone dorstlesser: het is maar een kleine greep uit de benamingen die momenteel circuleren binnen het enorme aanbod van sportdranken. Het wordt zo wel erg lastig voor sporters om nog een duidelijk onderscheid te kunnen maken. Nochtans zijn er een heleboel essentiële verschillen, zowel rond samenstelling als gebruiksaanwijzing.

Een van de belangrijkste eigenschappen is namelijk de osmolaliteit. Dit geeft de concentratie weer van deeltjes in een sportdrank, zoals koolhydraten en elektrolyten. De osmolaliteit van een oplossing bepaalt hoe snel vloeistoffen zich uit de maag ledigen om vervolgens via de dunne darm opgenomen te worden door het lichaam.

Hypotone sportdrank (<275 mmol/kg)

Bij een hypotone drank is de concentratie van opgeloste deeltjes lager dan het menselijk bloedplasma en bevat weinig tot geen koolhydraten (< 40 gram per liter). Hierdoor verloopt een passage langs de maag zeer snel. Vermits de osmolaliteit van het bloedplasma hoger is, wordt het water vanuit de darmen bijna automatisch het bloed ingezogen. Dit proces noemt men passief transport. Door toevoeging van kleine hoeveelheden koolhydraten of zouten kan de opname van water echter nog verder worden gestimuleerd. Bijvoorbeeld a.d.h.v. ORS (= oral rehydration solution). De aanwezige zouten zorgen na opname voor een verlaagde uitscheiding van vocht (via zweet of urine) waardoor het lichaam meer water gaat vasthouden. ORS vormt zo de perfecte drank wanneer sporters (re-)hydratatie als belangrijkste doel zien. Let wel: overdadig gebruik leidt mogelijks tot diarree (te hoge hoeveelheid natrium in de darmen).

Hypotone dranken zijn de meest geschikte keuze onder de volgende situaties:

  • Tijdens  warme en vochtige omstandigheden: zowel voor, tijdens als na inspanningen
  • Bij  sportmomenten  waar de  inname van  koolhydraten  bewust laag wordt gehouden – bv. nuchter trainen
  • Inspanningen  van  een  uur  of  korter:  het  aanvullen  van  kool-hydraten   is   niet   meteen   aan   de   orde   maar   wel  de juiste vochtinname.
  • Doorheen de dag om het vochtbalans op peil te houden

Isotone sportdranken (275-300 mmol / kg)

Isotone sportdranken bevatten doorgaans minimaal 40 gram tot maximaal 80 gram koolhydraten per liter. Het grote voordeel is dat deze een substantiële bijdrage kunnen leveren aan de benodigde energiebehoefte tijdens intensieve en/of langdurige inspanning. Het isotone karakter zorgt bovendien voor een eenvoudige opname van koolhydraten en elektrolyten in het bloed. Daardoor blijft het risico op maag- en darmklachten beperkt. Voor sporters zijn dergelijke dorstlessers de ideale keuze daar ze tegelijk een zeer goede opname van water, elektrolyten en energie (onder de vorm van koolhydraten) garanderen.

Isotone dranken zijn de meest geschikte keuze onder volgende situaties:

  • Tijdens  trainingen langer  dan 60 minuten waarbij er nood is aan de juiste inname  van koolhydraten  en voldoende vocht (duur- / teamsporten)
  • Voorafgaand   aan   inspanningen  die   het  risico   bevatten   om onvoldoende  brandstof    op  te  nemen  gedurende   de  ganse activiteit.
  • Bij  korte intensieve  inspanningen  -  als drank  voor koolhydraat mondspoeling.

Hypertone sportdranken (> 300 mmol/kg)

Hypertone dranken hebben een aanzienlijk hogere concentratie van opgeloste deeltjes dan het menselijk bloedplasma en bevatten doorgaans meer koolhydraten (> 80 gram per liter). Hypertone vloeistoffen zorgen voor een tragere maaglediging. Gevolg: de opname van water zal worden afgeremd. De osmolaliteit ligt dus hoger. Er moet eerst extra water vanuit het bloed naar de darmen gaan om de oplossing te verdunnen. Hierdoor dehydrateert het lichaam (weliswaar tijdelijk) en nemen de risico's op maag- en darmklachten toe omwille van een vergroot watervolume in de darmen. Wanneer hydratatie prioriteit heeft, drinkt men beter geen hypertone dranken. Indien er echter snel energie moet zijn – met een beperkte mogelijkheid tot opname (zoals teamsporten) of een gereduceerde vochtinname door koud weer (zoals voorjaarsklassiekers) – is dit type dorstlesser zeker een goede keuze om toch aan de koolhydraatbehoefte te voldoen. De opname van suikers verloopt sneller via sportdranken met een hoge concentratie aan suikers.

Hypotone dranken zijn de meest geschikte keuze onder de volgende situaties:

  • Als carbo-load voorafgaand aan een lange duurinspanning.
  • Tijdens  inspanningen  langer dan  60 minuten maar bij een lage vochtbehoefte  (koude weersomstandigheden)  of een beperkte tijd voor eten en drinken (teamsporten)
  • Als snelle  leverancier van  suikers wanneer  er een acuut  tekort dreigt    aan   bloedsuiker   -   bijvoorbeeld   geen   koolhydraten opnemen bij lange duurinspanning.
  • Bij  korte   intensieve  inspanningen   -   drank  voor   koolhydraat mondspoeling.

Afhankelijk van de omstandigheden en specifieke behoeftes waarin een inspanning moet worden geleverd, is het dus zeer belangrijk om de juiste sportdrank te kiezen. 

Wij gebruiken cookies om onze website goed te laten functioneren en te beveiligen, en om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden.

Geavanceerde instellingen

Je kunt jouw cookievoorkeuren hier aanpassen. Schakel de volgende categorieën in of uit en sla de selectie op.