LEUKE WEETJES ROND SPORT EN VOEDING
Als kind kreeg iedereen wel eens het verhaal voorgeschoteld van de pot goud die zogezegd aan het einde van elke regenboog zou staan. Een hopeloze zoektocht, uiteraard. Het eindpunt van deze kleurrijke halve cirkel kan je natuurlijk nooit bereiken en staat zo symbool voor een onbereikbare plek. Alhoewel …
Toch maakt hij een tastbaar deel uit van mijn leven: ik tover hem namelijk elke dag op mijn bord. En eigenlijk zou jij hetzelfde moeten doen. Want alleen wie gevarieerd en kleurrijk eet, krijgt als vanzelf een juiste mix van fytonutriënten binnen, de meest krachtige verdedigers van onze gezondheid. Deze regenboog bestaat uit rode, oranje, gele, groene, blauwe, paarse en zwarte voeding alsook witte, geelbruine en bruine. Neen snoep telt niet mee 😊 Zelfs dierlijke producten worden naar de achtergrond verbannen voor de rainbow challenge.
Eet je momenteel weinig verschillende kleuren? No panic! Ik geef je graag enkele extra tips en leg uit welke gezondheidsvoordelen ze opleveren.
Vijf aandachtspunten
Wie de meest gezonde versie van zichzelf wil worden, moet zijn lichaam voeden in alle betekenissen van het woord:
- opteer voor voldoende porties groenten en fruit
- leer de leveranciers van fytonutriënten kennen
- varieer in het voedingsverkeer
- leer creatief vervangen
- volg de regenboogregel elke dag
Rode voeding
bv. aardbeien, bloedappelsien, framboos, granaatappel, kersen, pompelmoes, radijs, rode biet, tomaten, veenbessen, ...
- verminderen risico op kanker
- ondersteunen hart, hersenen en bloedvaten
- vechten tegen bacteriën
- werken ontstekingsremmend
- bevorderen hormonale gezondheid
Oranje voeding
bv. abrikozen, meloen, sinaasappel, wortel, zoete aardappel, ...
- werken immuniteitsbevorderend
- ondersteunen bloedvaten, hart en hersenen
- beschermend effect voorplantingsorganen
- bron van vitamines A + C
Gele voeding
bv. banaan, mais, citroen, ananas, pompoen, ...
- rijk aan antioxidanten
- beschermen ogen en hart
- ondersteunen immuunsysteem
- bevorderen spijsvertering
Groene voeding
bv. spruiten, spinazie, broccoli, avocado, bladgroente, waterkers, limoen, peultjes, courgette, edamame, ...
- bevatten antikankereigenschappen
- bron van foliumzuur (vitamines B9 + B11)
- beschermen hart, bloedvaten en botten
- optimaliseren hormoonbalans
Blauwe – paarse voeding
bv. bessen, druiven, pruimen, vijgen, rode kool, ...
- werken ontstekingsremmend
- beschermen bloedvaten, botten en lever
Witte, geelbruine en bruine voeding
bv. appelen, dadels, kokosnoot, lychee, bloemkool, uien, linzen, kikkererwten, noten, volkorengranen, ...
- bevatten kankerbestrijders
- stimuleren maag- en darmfuncties
- antibacterieel
- beschermen hart en lever