LEUKE WEETJES ROND SPORT EN VOEDING

Als kind kreeg iedereen wel eens het verhaal voorgeschoteld van de pot goud die zogezegd aan het einde van elke regenboog zou staan. Een hopeloze zoektocht, uiteraard. Het eindpunt van deze kleurrijke halve cirkel kan je natuurlijk nooit bereiken en staat zo symbool voor een onbereikbare plek. Alhoewel …

Toch maakt hij een tastbaar deel uit van mijn leven: ik tover hem namelijk elke dag op mijn bord. En eigenlijk zou jij hetzelfde moeten doen. Want alleen wie gevarieerd en kleurrijk eet, krijgt als vanzelf een juiste mix van fytonutriënten binnen, de meest krachtige verdedigers van onze gezondheid. Deze regenboog bestaat uit rode, oranje, gele, groene, blauwe, paarse en zwarte voeding alsook witte, geelbruine en bruine. Neen snoep telt niet mee 😊 Zelfs dierlijke producten worden naar de achtergrond verbannen voor de rainbow challenge.

Eet je momenteel weinig verschillende kleuren? No panic! Ik geef je graag enkele extra tips en leg uit welke gezondheidsvoordelen ze opleveren.

Vijf aandachtspunten

Wie de meest gezonde versie van zichzelf wil worden, moet zijn lichaam voeden in alle betekenissen van het woord:

  • opteer voor voldoende porties groenten en fruit
  • leer de leveranciers van fytonutriënten kennen
  • varieer in het voedingsverkeer
  • leer creatief vervangen
  • volg de regenboogregel elke dag

Rode voeding

bv. aardbeien, bloedappelsien, framboos, granaatappel, kersen, pompelmoes, radijs, rode biet, tomaten, veenbessen, ...

  • verminderen risico op kanker
  • ondersteunen hart, hersenen en bloedvaten
  • vechten tegen bacteriën
  • werken ontstekingsremmend
  • bevorderen hormonale gezondheid

Oranje voeding

bv. abrikozen, meloen, sinaasappel, wortel, zoete aardappel, ...

  • werken immuniteitsbevorderend
  • ondersteunen bloedvaten, hart en hersenen
  • beschermend effect voorplantingsorganen
  • bron van vitamines A + C

Gele voeding

bv. banaan, mais, citroen, ananas, pompoen, ...

  • rijk aan antioxidanten
  • beschermen ogen en hart
  • ondersteunen immuunsysteem
  • bevorderen spijsvertering

Groene voeding

bv. spruiten, spinazie, broccoli, avocado, bladgroente, waterkers, limoen, peultjes, courgette, edamame, ...

  • bevatten antikankereigenschappen
  • bron van foliumzuur (vitamines B9 + B11)
  • beschermen hart, bloedvaten en botten
  • optimaliseren hormoonbalans

Blauwe – paarse voeding

bv. bessen, druiven, pruimen, vijgen, rode kool, ...

  • werken ontstekingsremmend
  • beschermen bloedvaten, botten en lever

Witte, geelbruine en bruine voeding

bv. appelen, dadels, kokosnoot, lychee, bloemkool, uien, linzen, kikkererwten, noten, volkorengranen, ...

  • bevatten kankerbestrijders
  • stimuleren maag- en darmfuncties
  • antibacterieel
  • beschermen hart en lever